Geluidsoverlast stijgt, en met name door onze buren

Geluidsoverlast stijgt en met name door onze buren 858x338 1

De Volkskrant heeft onderzoek gedaan naar een half miljoen meldingen bij de politie van geluidsoverlast. Geluidsoverlast is niet alleen de grootste ergernis onder Nederlanders, maar het aantal meldingen is zelfs met 10% toegenomen de afgelopen drie jaar. Nederlanders ervaren geluidsoverlast door diverse oorzaken, bijv. bouwwerkzaamheden, horeca, verkeer, maar het meest ergernis ontstaat door lawaai van de buren. Het grootste gedeelte van de klachten bij de politie wat betreft geluidsoverlast gaan dan ook over lawaai van de buren.

De meest ergernis ontstaat door tuinfeesten, herrie op het balkon en harde muziek binnenshuis. Het tijdstip van de meldingen zijn vanzelfsprekend met name in de nacht en de lange zomeravonden wanneer mensen vaak tot laat buiten zitten. Er is echter ook een daling te zien van geluidsoverlast, zo zijn er tussen 2014 en 2017 minder meldingen geweest van geluidsoverlast in de horeca (18% minder meldingen) en bij evenementen (22% minder meldingen).

Ook wordt nog steeds het meeste geklaagd in grote steden als Amsterdam en Rotterdam en studentensteden als Utrecht en Groningen. Gemeenten stellen dan ook steeds vaker geluidsnormen vast voor evenementen en horeca en controleren hier ook vaker op door met decibelmeters op pad te gaan of gedurende het gehele evenement diverse datalogger geluidsmeters op te stellen in de omgeving van een evenement. Daarnaast ontstaan er ook steeds meer meldingen van (geluids)overlast door verwarde personen. Dit is te wijten aan de verplaatsing van de zorg van instellingen naar woningen in de wijk

Uiteraard zijn dit allemaal klachten van geluidsoverlast, en zijn dit niet klachten naar aanleiding van een geluidsmeting met een decibelmeter. Zelfs al zou iedereen met een geluidsmeter een meting hebben gedaan dan is geluidsoverlast ook altijd nog iets persoonlijk. De ene persoon zal 80db bijvoorbeeld als geluidsoverlast zien en de ander niet. Ook het soort geluid maakt natuurlijk veel uit. Is het geluid constant (bijv. zoemtoon), met afwisseling (geluid hakken op de vloer van de bovenburen) of zelfs sporadisch (tuinfeest in de zomer)

Wilt u weten hoe vaak er bij u geklaagd wordt over geluidsoverlast, de Volkskrant heeft een interactieve kaart gemaakt van de half miljoen meldingen. Zie het artikel op Volkskrant.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van meetinstrumenten.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 422 reviews.